Veelgestelde vragen

Over Mabib

Het Brabantse Mabib is vanuit het buitengebied opgestart om heel het buitengebied van Brabant te voorzien van toegang tot supersnel internet. Juist het buitengebied moet glasvezel krijgen om voorop te lopen in een maatschappij die op alle fronten digitaliseert. Met glasvezel bent u klaar voor alle toekomstige telecomontwikkelingen, ongeacht de bandbreedte die deze ontwikkelingen vragen. Bestanden up- en downloaden gaat razendsnel. Of denk bijvoorbeeld aan interactieve televisie zoals uitzending gemist, live televisie pauzeren en draadloos televisiekijken op uw smartphone of tablet.

Witte gebieden zijn gebieden waar geen coax- of glasvezelnetwerk is.

Mabib richt zich de komende jaren op de aanleg van glasvezel in de witte buitengebieden van Brabant. Mabib zal indien gewenst een glasvezelnetwerk aanleggen op recreatieparken en bedrijventerreinen en daarin mogelijk samenwerken met derde partijen.

Wij zijn Mabib, Maatschappij voor Breedband in Brabant B.V. De organisatie is in 2014 opgericht om de aanleg te realiseren van zoveel mogelijk glasvezelaansluitingen door heel Nederland. Dit met als doel de leefbaarheid in het buitengebied te vergroten.

De initiatiefnemers hebben al vele jaren ervaring in de glasvezelwereld vanuit een adviserende rol. Dit gecombineerd met ruime ervaring bij het voorbereiden en uitvoeren van de fysieke glasvezelprojecten. Bovendien werken we alleen samen met gerenommeerde partners op het gebied van materialen, bouw en servicediensten.

Begin 2016 kondigde de Maatschappij voor Breedband Internet Brabant (Mabib) de samenwerking aan met het Rabo Bouwfonds Communication and Infrastructure Fund (CIF). CIF heeft ervaring met het aanleggen van glasvezelnetwerken in buitengebieden van Hilvarenbeek en Twente.

Ruim voor de start in een gemeente, ontvangt u op uw adres een persoonlijk uitnodiging voor een informatieavond. Tijdens deze avond krijgt u informatie over de mogelijkheden om uw adres aan te laten sluiten op het glasvezelnetwerk. Ook versturen wij een informatiekrant, informeren wij de lokale media en kunt u alle informatie terugvinden op onze website.

Wilt u voor die tijd al op de hoogte worden gehouden van de laatste ontwikkelingen? Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief.

U kunt het vastrecht in een keer afkopen. U betaalt dan €1.850,­ inclusief btw. Kiest u ervoor maandelijks te betalen? Dan draagt u het recht (en daarmee de verplichting om te betalen) over aan de koper. De koper kan de maandelijkse termijn gewoon door blijven betalen of kiest ervoor om het af te kopen voor € 1.565,-.

Glasvezel biedt volop voordelen voor zakelijk gebruik. Niet alleen kunt u razendsnel en veilig internetten via een betrouwbaar netwerk, ook zijn de uploadsnelheden bijzonder hoog. Dat betekent dat u eenvoudig gebruik kunt maken van clouddiensten, videoconferencing, het delen van grote bestanden, maar ook bijvoorbeeld beveiliging en zorg op afstand. Een ander groot voordeel is dat het glasvezelnetwerk klaar is voor het bijkomend dataverkeer van toekomstige ontwikkelingen, zoals smart farming of 3D-beeldbellen.

Over glasvezel & de aanleg

Op dit moment worden in onderzoekslaboratoria snelheden bereikt van meer dan 57 gigabytes per seconde. Daarmee zou je tientallen films in één tel kunnen downloaden. Goed om te weten: wanneer wordt gezegd dat een abonnement 250 Mbit/s biedt, dan biedt het ook echt 250 Mbit/s. Oók als je niet om de hoek van de centrale woont en de hele buurt tegelijkertijd op YouTube video’s kijkt. 250 Mbit/s is bij glasvezel écht 250 Mbit/s.

Glasvezel biedt veel mogelijkheden voor zorg en beveiliging op afstand. Een snelle glasvezelverbinding draagt bovendien bij aan de waarde van uw woning. Een fijne gedachte als u uw woning in de toekomst wilt verkopen.

De aanleg van het glasvezelnetwerk van het buitengebied van Brabant verloopt in zes stappen:

Stap 1: Informatievoorziening en aanmelden

Wanneer we bij u in de gemeente starten, nodigen wij u persoonlijk uit voor een informatieavond bij u in de buurt. Ook versturen wij een informatiekrant, informeren wij de lokale media en kunt u alle informatie terugvinden op onze website.

Ook kunt u zich vanaf dit moment inschrijven bij een van de serviceproviders. U kiest een abonnement en geeft aan of u voor een eenmalige vergoeding kiest of maandelijks wilt betalen. Als minimaal 55% van de bewoners voor de aanleg van glasvezel kiest, gaat de schop definitief in de grond.

Stap 2: Huischeck en persoonlijk advies

Is de 55% behaald? Dan komt de aannemer vooraf bij u thuis kijken (‘de huischeck’) wat de beste plaats is om de glasvezelkabel de woning binnen te laten komen en waar het glasvezelmodem geplaatst kan worden

Stap 3: Aanleg in uw straat

Vervolgens gaat de aannemer aan de slag met de aanleg van het glasvezelnetwerk in uw straat. Hiertoe wordt een sleuf in de berm gegraven en van woning tot woning een netwerk aangelegd. De werkzaamheden zullen circa één tot twee werkdagen duren en natuurlijk beperken we de overlast tot een minimum.

Stap 4: Glasvezelaansluiting naar uw pand

Indien u zich heeft aangemeld, wordt er tijdens de werkzaamheden in de straat ook een glasvezelkabel aangelegd van de straat naar uw woning. Daarbij werken we in vrijwel alle gevallen met ondergrondse tuinboringen, zodat uw tuin intact blijft. Bij een oprijlaan of een lang pad wordt meestal wel gedeeltelijk een geul gegraven.

Stap 5: Aansluiting in uw woning

De glasvezel ligt nu tegen de gevel van uw woning. Een van onze monteurs zorgt dat de glasvezel in uw woning wordt aangesloten. Via een kleine opening in de voorgevel, wordt de kabel via de kelder naar binnen gebracht. De kabel wordt daarna aangesloten op een glasvezelmodem. In de meeste gevallen is dat in de meterkast.

Stap 6: Activeren tv, telefoon en internet

Als laatste stap activeert de serviceprovider voor wie u heeft gekozen uw abonnement. Vanaf dat moment kunt u gebruikmaken van interactieve televisie, razendsnel internet en voordelig bellen. Uiteraard laat uw serviceprovider u weten wanneer het zover is.

Wanneer u zich vroeg aanmeldt bij een van de serviceproviders, heeft u zelf de keuze om een dag en tijdstip te bepalen wanneer uw woning wordt aangesloten op het glasvezelnetwerk.

In de regel duurt het ongeveer een uur om uw woning aan te sluiten op het glasvezelnetwerk.

Heeft u vragen over de planning of de werkzaamheden bij u in de buurt? U kunt dan contact opnemen met de aannemer via telefoonnummer: 088-7585888 (optie 2).

Helaas kunnen we op dit moment nog niet exact zeggen wanneer we in welke gemeente het glasvezelnetwerk bouwen. Ruim voordat we in een gemeente starten, informeren we bewoners via media, brieven en op de websites.

In de komende tweeënhalf jaar krijgen meer dan 35.000 woningen een aanbod om zich aan te sluiten op dit netwerk, zodat ze kunnen profiteren van een snelle, betrouwbare en vooral ook toekomstbestendige internetverbinding.

Nee. Alleen bewoners die zich inschrijven voor glasvezel én een dienstenabonnement, krijgen een glasvezelaansluiting. Als u zich na de bouwperiode inschrijft, betaalt u altijd minimaal €2.500,-. Mabib zal dan een offerte op maat verzorgen, op basis van de werkelijke werkelijke graaf- en na-aansluitkosten.

Nee. De kwaliteit van uw huidige vaste netwerk hangt niet af van het aantal mensen dat het netwerk gebruikt.

Met glasvezel kunt u bestanden up-­ en downloaden met dezelfde hoge snelheid. Dat bespaart u veel tijd. Bij coax is dit niet zo. Bovendien deelt u de snelheid niet met uw buren, waardoor het glasvezelnetwerk erg stabiel is.

Inschrijven

Valt uw woning of bedrijf binnen het aansluitgebied? Het gemakkelijkste is om u aan te melden bij een van de serviceproviders. U kunt zich bij hen aanmelden voor een abonnement en de glasvezelaansluiting naar uw woning.

Via deze site kunt u zich alleen aanmelden voor de glasvezelaansluiting naar uw woning.

Bent u van mening dat u wel in aanmerking komt voor glasvezel, maar komt uw adres niet voor in de postcodechecker? Neem dan contact op met Mabib via [email protected]

In principe komt iedereen in het buitengebied van Brabant zonder coaxaansluiting in aanmerking voor een glasvezelaansluiting. Via de postcodecheck kunt u controleren of uw adres door Mabib kan worden aangesloten op het glasvezelnetwerk.

Voor een aansluiting van uw woning of bedrijf op het glasvezelnetwerk van Mabib, heeft u twee opties:

Eenmalige bijdrage
U betaalt de aansluiting via een eenmalige bijdrage van € 1.815. Na betaling hiervan, hoeft u geen maandelijkse bijdrage te betalen voor de glasvezelaansluiting naar uw woning.

óf

Maandelijkse bijdrage
U betaalt eenmalig € 250 aansluitingskosten, plus een maandelijkse bijdrage van € 15.

Genoemde bedragen zijn inclusief btw.

De kosten van de glasvezelaansluiting, worden in rekening gebracht nadat de aansluiting in uw woning gemaakt is.

Natuurlijk is het mogelijk om u achteraf aan te sluiten op het glasvezelnetwerk van Mabib. Omdat we hier speciaal voor terug moeten komen, zijn de kosten aanzienlijk hoger. Zo betaalt u voor een na-aansluiting minimaal € 2.500. Mabib zal dan een offerte op maat voor u verzorgen, op basis van de werkelijke graaf- en na-aansluitkosten.

Serviceproviders en abonnementen

De diensten worden geleverd door de serviceproviders. Op hun websites kunt u de diensten en bijbehorende tarieven bekijken. Klik op de serviceprovider van uw keuze, om naar hun website te gaan.

Solcon
CBizz
Weserve

Mabib biedt geen diensten aan en bouwt enkel het glasvezelnetwerk.

Voor televisie-, telefonie- en internetdiensten kunt u terecht bij Solcon (consumenten en zakelijk), CBizz en Weserve (beide zakelijk). U sluit een abonnement rechtstreeks met hen af en meldt zich tegelijkertijd aan voor de glasvezelaansluiting naar uw woning.

Op dit moment kunnen bewoners kiezen voor diensten bij Solcon (consumenten- en zakelijk aanbod), CBizz en Weserve. Mabib is in gesprek met verschillende serviceproviders, zodat er volgend jaar (2018) meerdere serviceproviders actief zijn op het Mabib-glasvezelnetwerk, die diensten aanbieden aan consumenten. Ruim van tevoren maakt Mabib bekend welke nieuwe serviceproviders toetreden op het glasvezelnetwerk.

De serviceproviders zijn landelijke partijen en leveren in heel Nederland glasvezelabonnementen. Zij bieden diensten voor concurrerende tarieven, en in veel gevallen bent u zelfs gunstiger uit.

Ja, om een glasvezelaansluiting te krijgen is het afnemen van een abonnement bij een van de serviceproviders verplicht. U kunt dit abonnement na een jaar opzeggen.

Dit is voor iedere situatie anders. Tegenwoordig doen we veel dingen online: tv kijken, telefoneren, werken, gamen, studeren, bankieren, winkelen en zelfs onze belastingaangifte gaat alleen maar digitaal. Dat wordt in de toekomst alleen nog maar meer. Steeds meer apparaten in huis bedienen we via wifi en steeds meer mensen gebruiken zorg op afstand. Evenals bewaking en beveiliging van de woning. Zelfs het agrarische bedrijf wordt compleet gedigitaliseerd. Internet via glasvezel biedt de snelheid en de stabiliteit die hiervoor nodig zijn. Internetsnelheden van 100 Mbit/s zijn hiervoor nodig. Voor meer informatie kunt u het beste contact opnemen met een van de serviceproviders.

Meewerken aan glasvezel

Ja, we werken graag samen met lokale ambassadeurs. Mensen die het gebied en de bewoners door en door kennen en buurtgenoten willen enthousiasmeren. Als u enthousiast bent over glasvezel en ons wilt helpen, kunt u zich aanmelden als ambassadeur. Wij nemen vervolgens contact met u op om samen te kijken welke rol u kunt spelen.

Pers

Bent u van de pers en wilt u meer weten over Mabib? Wij staan u graag te woord. U kunt contact opnemen met onze woordvoerder via [email protected]

Doe de postcodecheck

Glasvezel, ook voor u?