Veelgestelde vragen

Over Mabib

Het is mooi wonen in het Brabantse buitengebied. Alleen jammer dat het internet zo traag en en dat de televisie vaak hapert. Het Brabantse Mabib is vanuit het buitengebied opgestart om heel het buitengebied van Brabant te voorzien van toegang tot supersnel internet. Juist het buitengebied moet glasvezel krijgen om voorop te lopen in een maatschappij die op alle fronten digitaliseert. Met glasvezel bent u klaar voor alle toekomstige telecomontwikkelingen, ongeacht de bandbreedte die deze ontwikkelingen vragen. Tegenwoordig doen we veel dingen online: tv kijken, telefoneren, werken, gamen, studeren, bankieren, winkelen en zelfs onze belastingaangifte gaat alleen maar digitaal. Dat wordt in de toekomst alleen nog maar meer. Steeds meer apparaten in huis bedienen we via wifi en steeds meer mensen gebruiken zorg op afstand. Evenals bewaking en beveiliging van de woning. Zelfs het agrarische bedrijf wordt compleet gedigitaliseerd. Internet via glasvezel biedt de snelheid en de stabiliteit die hiervoor nodig zijn.

Meer lezen? Prof.dr. Dirk Strijker van de Rijksuniversiteit Groningen schreef een mooi artikel over glasvezel in de buitengebieden.

Witte gebieden zijn gebieden waar geen coax- of glasvezelnetwerk is.

Mabib richt zich de komende jaren op de aanleg van glasvezel in de witte buitengebieden van Brabant. Mabib zal indien gewenst een glasvezelnetwerk aanleggen op recreatieparken en bedrijventerreinen en daarin mogelijk samenwerken met derde partijen.

Wij zijn Mabib, Maatschappij voor Breedband in Brabant B.V. De organisatie is in 2014 opgericht om de aanleg te realiseren van zoveel mogelijk glasvezelaansluitingen door heel Nederland. Dit met als doel de leefbaarheid in het buitengebied te vergroten.

De initiatiefnemers hebben al vele jaren ervaring in de glasvezelwereld vanuit een adviserende rol. Dit gecombineerd met ruime ervaring bij het voorbereiden en uitvoeren van de fysieke glasvezelprojecten. Bovendien werken we alleen samen met gerenommeerde partners op het gebied van materialen, bouw en servicediensten.

Eind januari 2018 kondigde Mabib aan om verder te gaan onder de naam Glasvezel buitenaf. Mabib en Glasvezel buitenaf werkten al langere tijd samen en nu is er gekozen om onder één naam verder te gaan. Dit heeft verder geen gevolgen voor het aanbod en de toezeggingen die zijn gedaan richting de inwoners en bedrijven in het buitengebied.

Ruim voor de deadline voor de vraagbundeling, ontvangt u op uw adres een persoonlijk uitnodiging voor een informatieavond. Tijdens deze avond krijgt u informatie over de mogelijkheden om uw adres aan te laten sluiten op het glasvezelnetwerk. Ook versturen wij een informatiekrant, informeren wij de lokale media en kunt u alle informatie terugvinden op onze website.

Wilt u voor die tijd al op de hoogte worden gehouden van de laatste ontwikkelingen? Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief.

U kunt het vastrecht in een keer afkopen. U betaalt dan €1.815,-­ inclusief btw. Kiest u ervoor maandelijks te betalen? Dan draagt u het recht (en daarmee de verplichting om te betalen) over aan de koper. De koper kan de maandelijkse termijn gewoon door blijven betalen of kiest ervoor om het af te kopen voor € 1.815,-. (Voor inwoners uit Boxtel bedraagt dit €1.565,-).  

Glasvezel biedt volop voordelen voor zakelijk gebruik. Niet alleen kunt u razendsnel en veilig internetten via een betrouwbaar netwerk, ook zijn de uploadsnelheden bijzonder hoog. Dat betekent dat u eenvoudig gebruik kunt maken van clouddiensten, videoconferencing, het delen van grote bestanden, maar ook bijvoorbeeld beveiliging en zorg op afstand. Een ander groot voordeel is dat het glasvezelnetwerk klaar is voor het bijkomend dataverkeer van toekomstige ontwikkelingen, zoals smart farming of 3D-beeldbellen.

Over glasvezel & de aanleg

U heeft zelf invloed op waar de vezel het huis in komt. In de meeste gevallen is dit de meterkast. Na uw aanmelding komt onze aannemer bij u langs om de situatie te beoordelen. Dit noemen wij de ‘huischeck’. U kunt dan aangeven wat een geschikte plek is voor de aansluiting.

5G is een mooie ontwikkeling. Door middel van grote masten krijgen consumenten via een draadloze verbinding toegang tot snel internet. Deze masten kunnen echter niet opereren zonder glasvezel en zijn bovendien weinig aanwezig in het buitengebied. Een goede dekking is dan ook niet gewaarborgd. Glasvezel is daarnaast stabieler en op de lange termijn een duurzamere investering. De kosten per MB zullen bij glasvezel lager liggen dan bij 5G.

4G werkt met name goed in gebieden waar veel masten staan. Die zijn er te weinig in het buitengebied om een goede dekking te waarborgen. Binnenshuis is de ontvangst voor 4G vaak extra slecht. Daarnaast kan 4G maximaal 20 MB/S aan. De gemiddelde snelheid bij onze serviceproviders ligt veel hoger, rond de 100 MB/S. 4G is met oog op toekomstig dataverbruik geen lange termijn oplossing voor een particuliere of zakelijke verbinding.

Het netwerk van Mabib heeft een capaciteit van 1 GB/S. Daarmee kan je films binnen enkele tellen downloaden. Goed om te weten: wanneer wordt gezegd dat een abonnement 250 Mbit/s biedt, dan biedt het ook echt 250 Mbit/s. Oók als je niet om de hoek van de centrale woont en de hele buurt tegelijkertijd op YouTube video’s kijkt. 250 Mbit/s is bij glasvezel écht 250 Mbit/s. De snelheid die u krijgt hangt af van welke serviceprovider en welk pakket u uiteindelijk kiest.

Glasvezel biedt veel mogelijkheden voor zorg en beveiliging op afstand. Daarnaast zorgt glasvezel voor storingsvrij televisie kijken en kunt u ermee videobellen, bijvoorbeeld naar uw (klein)kinderen! Een snelle glasvezelverbinding draagt bovendien bij aan de waarde van uw woning. Een fijne gedachte als u uw woning in de toekomst wilt verkopen.

De aanleg van het glasvezelnetwerk van het buitengebied van Brabant verloopt in zes stappen:

Stap 1: Informatievoorziening en aanmelden

Wanneer we bij u in de gemeente starten, nodigen wij u persoonlijk uit voor een informatieavond bij u in de buurt. Ook versturen wij een informatiekrant, informeren wij de lokale media en kunt u alle informatie terugvinden op onze website.

Ook kunt u zich vanaf dit moment inschrijven bij een van de serviceproviders. U kiest een abonnement en geeft aan of u voor een eenmalige vergoeding kiest of maandelijks wilt betalen. Als minimaal 55% van de bewoners voor de aanleg van glasvezel kiest, gaat de schop definitief in de grond.

Stap 2: Huischeck en persoonlijk advies

Is de 50% behaald? Dan komt de aannemer vooraf bij u thuis kijken (‘de huischeck’) wat de beste plaats is om de glasvezelkabel de woning binnen te laten komen en waar het glasvezelmodem geplaatst kan worden

Stap 3: Aanleg in uw straat

Vervolgens gaat de aannemer aan de slag met de aanleg van het glasvezelnetwerk in uw straat. Hiertoe wordt een sleuf in de berm gegraven en van woning tot woning een netwerk aangelegd. De werkzaamheden zullen circa één tot twee werkdagen duren en natuurlijk beperken we de overlast tot een minimum.

Stap 4: Glasvezelaansluiting naar uw pand

Indien u zich heeft aangemeld, wordt er tijdens de werkzaamheden in de straat ook een glasvezelkabel aangelegd van de straat naar uw woning. Daarbij werken we in vrijwel alle gevallen met ondergrondse tuinboringen, zodat uw tuin intact blijft. Bij een oprijlaan of een lang pad wordt meestal wel gedeeltelijk een geul gegraven.

Stap 5: Aansluiting in uw woning

De glasvezel ligt nu tegen de gevel van uw woning. Een van onze monteurs zorgt dat de glasvezel in uw woning wordt aangesloten. Via een kleine opening in de voorgevel, wordt de kabel via de kelder naar binnen gebracht. De kabel wordt daarna aangesloten op een glasvezelmodem. In de meeste gevallen is dat in de meterkast.

Stap 6: Activeren tv, telefoon en internet

Als laatste stap activeert de serviceprovider voor wie u heeft gekozen uw abonnement. Vanaf dat moment kunt u gebruikmaken van interactieve televisie, razendsnel internet en voordelig bellen. Uiteraard laat uw serviceprovider u weten wanneer het zover is.

Wanneer u zich vroeg aanmeldt bij een van de serviceproviders, heeft u zelf de keuze om een dag en tijdstip te bepalen wanneer uw woning wordt aangesloten op het glasvezelnetwerk.

In de regel duurt het ongeveer een uur om uw woning aan te sluiten op het glasvezelnetwerk.

Heeft u vragen over de planning of de werkzaamheden bij u in de buurt? U kunt dan contact opnemen met de aannemer via telefoonnummer: 088-7585888.

Helaas kunnen we op dit moment nog niet exact zeggen wanneer we in welke gemeente het glasvezelnetwerk bouwen. Ruim voordat we in een gemeente starten, informeren we bewoners via media, brieven en op de websites. Voor de meest actuele informatie kunt u uw gemeentepagina in de gaten houden.

In de komende tweeënhalf jaar krijgen meer dan 35.000 woningen een aanbod om zich aan te sluiten op dit netwerk, zodat ze kunnen profiteren van een snelle, betrouwbare en vooral ook toekomstbestendige internetverbinding.

Nee. Alleen bewoners die zich inschrijven voor glasvezel én een dienstenabonnement, krijgen een glasvezelaansluiting. Als u zich na de vraagbundelingsperiode inschrijft, betaalt u altijd minimaal €2.500,-. Mabib zal dan een offerte op maat verzorgen, op basis van de werkelijke werkelijke graaf- en na-aansluitkosten.

Nee. De kwaliteit van uw huidige vaste netwerk hangt niet af van het aantal mensen dat het netwerk gebruikt.

Met glasvezel kunt u bestanden up-­ en downloaden met dezelfde hoge snelheid. Dat bespaart u veel tijd. Bij coax is dit niet zo. Bovendien deelt u de snelheid niet met uw buren, waardoor het glasvezelnetwerk erg stabiel is.

Inschrijven

Valt uw woning of bedrijf binnen het aansluitgebied? Het gemakkelijkste is om u aan te melden bij een van de serviceproviders. U kunt zich bij hen aanmelden voor een abonnement en de glasvezelaansluiting naar uw woning. Kijk op uw gemeentepagina om te kijken welke providers er in uw regio actief zijn.

Dat is geen probleem! Dit kunt u regelen via een speciaal SEPA Machtigingsformulier. Klik hier om dit formulier te downloaden.

Bent u van mening dat u wel in aanmerking komt voor glasvezel, maar komt uw adres niet voor in de postcodechecker? Als u uw postcode invoert verschijnt er een knop met ‘Ik denk dat ik in aanmerking kom’. Door hierop te klikken kunt u een contactformulier invullen. Ons bouwteam neemt hierna contact met u op.

In principe komt iedereen in het buitengebied van Brabant zonder coaxaansluiting in aanmerking voor een glasvezelaansluiting. Via de postcodecheck kunt u controleren of uw adres door Mabib kan worden aangesloten op het glasvezelnetwerk.

Voor de gebieden Asten-Someren; Son en Breugel, Nuenen, Laarbeek en Gemert-Bakel; Meierijstad en Sint-Michielsgestel geldt het volgende:

Voor een aansluiting van uw woning of bedrijf op het glasvezelnetwerk van Mabib, heeft u twee opties:

Eenmalige bijdrage
U betaalt de aansluiting via een eenmalige bijdrage van € 1.815.

óf

Maandelijkse bijdrage
U betaalt een maandelijkse bijdrage van € 15. Deze bijdrage is gekoppeld aan uw abonnement bij een dienstenaanbieder en stopt dus ook zodra u dit abonnement opzegt.

Kiest u ná de campagne alsnog voor glasvezel dan stelt Mabib een offerte op afgestemd op uw persoonlijke woonsituatie. De kosten hiervoor zullen aanzienlijk meer bedragen.

In Altena betalen bewoners ná 5 februari 2018 de werkelijke aanlegkosten van minimaal € 995,- én een maandelijkse bijdrage van €15,-. Eenmalige afkoop is nu ook een optie. U betaalt dan minimaal € 2.500,-.

In Oosterhout betalen bewoners bij deze optie daarnaast éénmalig € 250,-. In Boxtel is het project opgeleverd, dus als u zich alsnog aanmeldt gaat dit op basis van offerte.  

Genoemde bedragen zijn inclusief btw.

De kosten van de glasvezelaansluiting worden pas in rekening gebracht nadat de aansluiting in uw woning gemaakt is. U hoeft dus pas te betalen als u helemaal netjes bent aangesloten en geniet van de voordelen van glasvezel!

Natuurlijk is het mogelijk om u achteraf aan te sluiten op het glasvezelnetwerk van Mabib. Omdat we hier speciaal voor terug moeten komen, zijn de kosten aanzienlijk hoger. Zo betaalt u voor een na-aansluiting minimaal € 2.500. Mabib zal dan een offerte op maat voor u verzorgen, op basis van de werkelijke graaf- en na-aansluitkosten. Let op: dit tarief gaat in zodra de vraagbundeling is verstreken! Kijk op uw gemeentepagina om te kijken wat de deadline voor inschrijven is in uw gemeente.

Serviceproviders en abonnementen

Mabib legt de glasvezel aan naar en in uw woning, maar biedt geen diensten aan zoals televisie en internet. De diensten worden geleverd door onze serviceproviders. Op hun websites kunt u de diensten en bijbehorende tarieven bekijken. Op uw gemeentepagina kunt u vinden welke serviceproviders in uw regio actief zijn.

 

Voor televisie-, telefonie- en internetdiensten kunt u bij meerdere providers. Kijk op uw gemeentepagina om te zien welke providers in uw regio actief zijn.

Mabib werkt samen met diverse serviceproviders, op uw gemeentepagina kunt u zien welke providers in uw regio actief zijn. Mabib is in gesprek met verschillende serviceproviders, zodat er volgend jaar (2018) meerdere serviceproviders actief zijn op het Mabib-glasvezelnetwerk, die diensten aanbieden aan consumenten. Ruim van tevoren maakt Mabib bekend welke nieuwe serviceproviders toetreden op het glasvezelnetwerk.

De serviceproviders zijn landelijke partijen en leveren in heel Nederland glasvezelabonnementen. Zij bieden diensten voor concurrerende tarieven, en in veel gevallen bent u zelfs gunstiger uit. Wij raden u aan om uw huidige maandelijkse kosten eens goed onder elkaar te zetten en dit te vergelijken met ons aanbod. U zult zien dat glasvezel niet automatisch duurder is dan uw huidige pakket.

Ja, om een glasvezelaansluiting te krijgen is het afnemen van een abonnement bij een van de serviceproviders verplicht. U kunt dit abonnement na een jaar opzeggen.

Dit is voor iedere situatie anders. Tegenwoordig doen we veel dingen online: tv kijken, telefoneren, werken, gamen, studeren, bankieren, winkelen en zelfs onze belastingaangifte gaat alleen maar digitaal. Dat wordt in de toekomst alleen nog maar meer. Steeds meer apparaten in huis bedienen we via wifi en steeds meer mensen gebruiken zorg op afstand. Evenals bewaking en beveiliging van de woning. Zelfs het agrarische bedrijf wordt compleet gedigitaliseerd. Internet via glasvezel biedt de snelheid en de stabiliteit die hiervoor nodig zijn. Internetsnelheden van 100 Mbit/s zijn hiervoor nodig. Voor meer informatie kunt u het beste contact opnemen met een van de serviceproviders.

Meewerken aan glasvezel

Ja, we werken graag samen met lokale ambassadeurs. Mensen die het gebied en de bewoners door en door kennen en buurtgenoten willen enthousiasmeren. Als u enthousiast bent over glasvezel en ons wilt helpen, kunt u zich aanmelden als ambassadeur. Wij nemen vervolgens contact met u op om samen te kijken welke rol u kunt spelen.

Pers

Bent u van de pers en wilt u meer weten over Mabib? Wij staan u graag te woord. U kunt contact opnemen met onze woordvoerder via [email protected]

Doe de postcodecheck

Glasvezel, ook voor u?