“Ik wil graag goed voorbereid zijn op de toekomst”

21 december 2017

De agrarische sector digitaliseert. Data versturen wordt steeds belangrijker. Jacob Branderhorst, akkerbouwer en vice voorzitter van ZLTO Altena Biesbosch, weet er alles van en ziet dat het digitaliserings proces overal zeer snel wordt ingevoerd. Hij vertelt over het belang van glasvezel voor boeren en tuinders in het buitengebied van Altena.

“In een tijd waarin steeds meer digitaal gaat, kun je gewoonweg niet meer zonder stabiele en snelle internetverbinding. Dat is in het buitengebied nog lang geen vanzelf sprekendheid, terwijl dit wel noodzakelijk is. De overheid verlangt meer en meer digitale informatie van het bedrijfsleven. Daarnaast neemt het dataverkeer in de Cloud enorm toe en zie je veel software leveranciers hun producten ontwikkelen van offl ine naar online programma’s. Deze ontwikkeling zet de komende jaren alleen maar door. Ik wil graag goed voorbereid zijn op de toekomst. Sinds kort werken we met een online boekhoud programma en ook onze teelt registratie met Crop-R doen we sinds enkele jaren in de Cloud. Een goede, snelle en betrouwbare verbinding is dan wel een vereiste.”

Glasvezel dé oplossing

Jacob woont met zijn gezin op ongeveer vier kilometer afstand van een telefooncentrale in Eethen. Doordat onlangs de bekabeling is aangepakt, beschikken ze nu over een bovengemiddelde internetsnelheid. “Met twee opgroeiende tieners is dit geen overbodige luxe. In de straten hierachter is het wel anders. Daar kunnen ze amper bellen via het internet. Ook ontvangen we vrijwel geen 4G. In de belofte dat er een 100% dekkend draadloos netwerk beschikbaar komt, geloof ik niet zo. Rondom de grote steden en kernen ben ik er niet benauwd voor. Of dit ook voor het platteland opgaat, moet ik eerst nog maar eens zien gebeuren. Ik ben erg sceptisch over deze ontwikkeling. Daarnaast zie ik in draadloos een mindere betrouwbaarheid dan in een glasvezelkabel.” Jacob hoopt dat op 5 februari 2018 de 50% deelname wordt gehaald. Hij heeft zich inmiddels aangemeld en een abonnement afgesloten bij Solcon. “Ik heb eerlijk gezegd niet  allerlei diensten en dienstenaanbieders uitgebreid met elkaar vergeleken. Solcon biedt een pakket dat me aanspreekt. Ook de prijs vond ik redelijk. Ik ga er financieel zelfs iets op vooruit. De vastrecht vergoeding ga ik afkopen voor € 1.815,-. Dan ben ik er meteen maar vanaf. Bovendien is dit bedrag btw aftrekbaar en dus gunstig voor mij als ondernemer.”

Laat je goed informeren en doe mee

Jacob merkt in zijn omgeving meer enthousiasme dan een aantal jaar geleden. “Ik heb een aantal mensen gesproken die eerder wat terughoudend waren en nu gewoon meedoen. Ik hoop ook echt dat het van de grond komt. Mijn advies aan bewoners die nog twijfelen zou zijn: laat je goed informeren en doe altijd mee. Ook als je het vandaag niet direct nodig denkt te hebben. Het is nu of nooit.”

Categorie: Altena (Aalburg, Werkendam en Woudrichem)

Terug naar overzicht
Doe de postcodecheck

Glasvezel, ook voor u?