“We moeten onze samenleving inrichten op nieuwe technologieën” - Mabib

“We moeten onze samenleving inrichten op nieuwe technologieën”

28 november 2017

Over enkele dagen wordt duidelijk of ook het buitengebied van Laarbeek zal worden aangesloten op glasvezel. Als op 1 december 2017 ten minste 50% van de bewoners zich heeft ingeschreven, is glasvezel een feit. Burgemeester Frank van der Meijden wordt gezien als een van de pioniers op het gebied van glasvezel in Brabant. Zijn vorige gemeente prijkt aan de top als één van de best ‘verglaasde’ gemeenten van Nederland. Als een soort missionaris probeert hij sindsdien om boeren, burgers en bedrijven te wijzen op de noodzaak van glasvezel. Genoeg redenen om de burgemeester te vragen naar zijn visie op het belang van glasvezel voor Laarbeek.

“Alle sectoren in onze samenleving zetten sterk in op digitalisering. Iedereen krijgt ermee te maken, van jong tot oud, in elk beroep. Talloze organisaties zetten nieuwe technologieën in om processen beter en sneller te laten verlopen. Daar zitten wij als wereldwijd erkende technologieregio met onze neus bovenop. En dan gaat het echt niet alleen om Philips, DAF, ASML of Van der Leegte. Brainport Eindhoven is immers niet alleen Eindhoven. In de Peel en de Kempen vinden we eveneens hoogwaardige bedrijven die een rol spelen op de wereldmarkt.  Onze boerenbedrijven behoren tot de meest innovatieve bedrijven ter wereld. En onze inwoners spelen uiteraard een grote rol bij deze ontwikkelingen.”

Karakter van de regio
“Innovatie komt voort uit onze hoofden en onze handen. Wij zijn het aan onze inwoners en bedrijven verplicht een infrastructuur aan te leggen die nodig is om onze voorsprong op het gebied van technologie te behouden en uit te bouwen. De beschikbaarheid van glasvezel tot in de haarvaten van onze samenleving is hierbij essentieel. Verder past de aanleg van glasvezel bij ons karakter, in de geest van de pioniers die de Peel tot ontginning brachten. De schop van de peelwerkers is nu vervangen door een graafmachine die meter voor meter waarde toevoegt aan ons grondgebied.”

Belang voor ouderen
“Vanuit het perspectief van de ouderen onder ons begrijp ik de terughoudendheid als het gaat om glasvezel. Als je niet meer in het arbeidsproces zit, sta je vaak wat verder weg van de ontwikkelingen die ik zojuist heb geschetst. Maar ook in ons privéleven staan digitale ontwikkeling niet stil. Kijk alleen al naar onze online activiteiten met de bank, verzekeringen en belastingen. Maar vergeet ook niet wat er in de medische sector gedigitaliseerd is. 25 jaar geleden maakten ze in het ziekenhuis röntgenopnames die op een glazen plaat geprojecteerd werden. Tegenwoordig maken ze scans van het gehele lichaam waarbij je tot op het kleinste detail kan inzoomen.  Al die veranderingen zijn voor ouderen vaak wennen, maar uiteindelijk is men toch ook weer blij met al deze mogelijkheden.”

Zorg op afstand
“Persoonlijk vind ik het een goede ontwikkeling dat met nieuwe technologie zorg thuis gebracht kan worden. Met een aantal sensoren in huis kan veel onheil of onraad gesignaleerd worden, zowel in huis als in het lichaam. Met nieuwe technologieën kunnen ouderen langer zelfstandig in eigen huis in eigen dorp wonen. Daar moeten we onze samenleving dan wel op inrichten. Het aanleggen van glasvezel is dan een eerste stap. Daarna kunnen we ons richten op de ontwikkeling van nieuwe zorgdiensten. En daar willen wij als College graag aan meewerken.”

Categorie: Son en Breugel, Nuenen, Laarbeek en Gemert-Bakel

Terug naar overzicht
Doe de postcodecheck

Glasvezel, ook voor u?